Манастир Ђурђеви Ступови, једно од најстаријих и најзначајнијих сакралних здања у Србији, налази се на брду изнад Новог Пазара. Овај манастир је основан 1171. године од стране великог жупана Стефана Немање, и представља важан духовни, културни и историјски центар српског народа. Због своје изузетне вредности, манастир Ђурђеви Ступови је уврштен на Унескову листу светске културне баштине.

Стефан Немања, оснивач династија Немањића и велики жупан Рашке, основао је манастир Ђурђеви Ступови као своју задужбину. Према легенди, Немања је обећао Светом Ђорђу да ће изградити цркву у његову част ако победи у одлучујућој бици против византијског цара Манојла И Комнина. Након победе, Немања је испунио своје обећање и подигао манастир на брду изнад свог седишта у Новом Пазару.

Манастир Ђурђеви Ступови је јединствен по својој архитектури која комбинује елементе византијског и романичког стила. Централна грађевина је Црква Светог Ђорђа, која је првобитно била украшена са две монументалне куле (ступова), по чему је манастир и добио име. Црква је грађена од тесаног камена и опеке, са куполом која доминира целокупним комплексом.

Унутрашњост цркве је богато украшена фрескама из 12. века, које представљају врхунац српског средњовековног зидног сликарства. Фреске приказују призоре из живота Исуса Христа, Богородице и светаца, са посебним акцентом на Светог Ђорђа.

Током векова, манастир Ђурђеви Ступови је био центар духовности и културе, играјући кључну улогу у ширењу православља и образовања у овом региону. Манастир је претрпео велика оштећења током османске владавине, али је увек био обнављан захваљујући посвећености монаха и верника.

У новије време, манастир је постао место ходочашћа и духовног сабрања, привлачећи велики број посетилаца из земље и иностранства. Обновљени манастирски комплекс пружа посетиоцима увид у богату историју и духовност српског народа.