АКТИВНОСТИ И САОПШТЕЊА

О ОКРУГУ

БРОЈ СТАНОВНИКА
0
БРОЈ ГРАДОВА
0
БРОЈ ОПШТИНА
0

ЗНАМЕНИТОСТИ РАШКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

МАНАСТИР ЖИЧА

Задужбина краља Стефана Првовенчаног и Светог Саве

Осам векова манастир Жича стоји на уздигнутом платоу, као на пиједесталу, подсећајући нас на славну историју наших предака, пре свега њених оснивача Стефана Првовенчаног и Светог Саве. Од свог настанка до данашњих дана Жича је делила судбину свога народа. Својим вековним уздизањем и страдањем писала је славне и трагичне странице наше историје. Тако велика и славна у свести српског народа, постала је свето место нашег постојања, непресушне снаге и вечите инспирације.

Прочитај више

МАГЛИЧ

Средњевековна тврђава

Маглич је средњовековни замак у ибарској клисури, 20 km јужно од Краљева. Смештен је на врху брда, око кога Ибар прави оштру окуку чиме подножје брда окружује са три стране. Заравњени плато на ком је утврђење подигнуто уздиже се неких стотинак метара од дна клисуре и јединог караванског пута који је повезивао Моравску долину и Косово поље. Средином 2006. године је тврђава привремено била затворена за посетиоце због иструнулости дрвених платформи у кулама које би могле попустити под човечијом тежином, а сама тврђава је ноћу осветљења, чиме привлачи додатну пажњу пролазника магистралног пута.

Прочитај више

МАНАСТИР СТУДЕНИЦА

политички, културни, медицински и духовни центар средњовековне Србије

Slider 3 Description Text, Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur laoreet cursus volutpat. Aliquam sit amet ligula et justo tincidunt laoreet non vitae lorem.

Button 1
Button 2

КОРИСНИ ЛИНКОВИ